Tym razem mam okazje popracować nad BMW E34 540i Kamila. Karoseria fabrycznie wyposażona jest w silnik M60B40, a ja aktualnie jestem w trakcie montowania do niego turbosprężarki Borg Warner S300SX S360. Kilka turbodoładowanych M60 jeździ już w kraju, nie wiem jednak, czy któraś z nich znajduje się w ?zwykłym? samochodzie nieprzeznaczonym do żadnego sportu. Takim samochodem jest właśnie E34 Kamila, więc wszystkie poszczególne elementy układanki muszą znaleźć się pod maską. Silnik na obecną chwilę pozostanie nieodprężony i całkowicie seryjny. Celujemy w doładowanie w okolicach 0.5bar i moc w obrębie 370-400KM. Zapraszam do przejrzenia fotorelacji.
Pierwsze spojrzenie pod maskę przed rozpoczęciem prac
Niestety negatywnie zaskoczyła mnie bardzo niewielka ilość wolnego miejsca, więc na początku zabrałem się za prostsze sprawy. O dostarczanie paliwa do listwy wtryskowej dbać będzie pompa Bosch 040.
Strojenie odbędzie się za pomocą Ecumastera DET3
W celu demontażu fabrycznych kolektorów wydechowych trzeba było podnieść silnik w górę ? samą belkę przy tym projekcie muszę używać niemal co chwilę
Jedną z próśb Kamila było nietykanie zderzaka od M5. Z tego powodu musiałem zamontować mniejszy intercooler o wymiarach rdzenia 280x300x76. Mocowany jest także od góry dla poprawy sztywności.
Oczywiście wcześniej zdemontowana została klimatyzacja. Myślę, że przy jej pozostawieniu taka modyfikacja byłaby całkowicie niemożliwa. Intercooler zajął miejsce chłodnicy i wentylatora klimatyzacji.
Po stronie pasażera kolektor zbudowałem od podstaw. W tym celu wykorzystałem flansze z fabrycznych kolektorów.
Uprościłem jego budowę do maksimum, aby zyskać miejsca na downpipe, rury od wastegate?a i reszty.
Ze względu na bardzo małą ilość miejsca oraz kiepski dostęp zakupiłem 2 używane głowice z M60B30, aby ułatwić sobie budowę kolektorów.
Pozycjonowanie turbosprężarki
Pozycja flanszy cyknięta do kolektora wydechowego
Niestety pomiędzy karoserią i pokrywą zaworów a muszlą gorącą turbosprężarki jest niewiele luzu. Sama muszla przy finalnym montażu zostanie ubrana w kocyk termoizolacyjny, a całe orurowanie układu wydechowego w okolicach silnika zostanie dwukrotnie owinięte bandażem bazaltowym.
Wyszlifowane kanały w kolektorze
Prawy kolektor z wyjściem na drugą część
Orurowanie od lewego kolektora puszczę pomiędzy silnikiem a pasem przednim
Kiedy pozycja turbosprężarki została ustalona mogłem zabrać się za budowę układu dolotowego. Najpierw rura od turbo do IC.
Następnie od IC do przepustnicy
Wyjście na BOV?a
Do przepustnicy dospawałem aluminiowy łącznik, aby nie zdmuchiwało kolanka sylikonowego na doładowaniu
Dolot od IC do przepustnicy musiałem podzielić na 2 elementy, aby możliwy był jego montaż.
Aktualny stan
Stay tuned,
Michał Małecki.