Od mojego poprzedniego postu na strojenie wyjechaliśmy jeszcze 3 razy m.in. z powodu przerywania w obszarach wejścia w boost. Silnik gubił iskrę, sklepanie świec na 0.4mm rozwiązało problem. Kiedy byliśmy już na etapie, w którym mogłem agresywniej bawić się zapłonem i wejściem w boost, to zaczęło brakować paliwa. Ostatecznie starczyło go na 1.2bar, czasami w peaku pojawia się 1.25bar. W takiej konfiguracji auto jest nieziemsko szybkie. Czuć jednak zdecydowanie, że HX35 ma ochotę na więcej. Podczas przedostatniego strojenia złapaliśmy się na autostradzie z Porsche Carrerą Turbo - według właściciela to jest ta wersja 480KM - i do 180kmph szliśmy równo, potem Porsche zrobiło z nas armagedon, ale świstak i tak powyżej 150kmph z samochodu zamienia się w blaszaną puszkę, która zaraz się rozpadnie, więc wynik nie taki zły. Zresztą nieważne, to nie auto do ganiania za Porsche na autostradach.
Na 3. biegu boost:
0.5bar @ 3700RPM
1.0bar @ 4500RPM
1.2bar @ 4700RPM
Na 4. biegu:
0.5bar @ 3000RPM
1.2bar @ 3700RPM
Boost wchodzi stosunkowo późno. Po pierwszych chłostach po finalnym strojeniu byłem zły i chciałem od razu cały zestaw demontować. Jednak wjeździłem się przez ostatnie dni i powoli przyzwyczajam się już do nowego setupu. Przez pierwszy dzień mega mnie denerwowało, że wbijając z "dwójki" na "trójkę" miałem przez około pół sekundy mułacza. Wziąłem tatę na prostą i przez pół godziny chłostaliśmy zmianę z 2. na 3. aż w końcu udało się ustawić paliwo/zapłon tak, że od razu "trójka" zapierdala. Kilka było takich obszarów, które mnie denerwowały - część udało się usunąć, do drugiej części chyba będę się musiał przyzwyczaić. Będę teraz testował 30 września na Torze Poznań. Tak czy siak, jak już boost wejdzie to auto robi 3 razy większą dzicz niż na 2 seryjnych CT12A - to trzeba przyznać bez bicia.
Zabrałem się za poprawienie układu chłodzenia - mam nadzieję, że jest to już wersja ostatnia

.
Ostatecznie kupiłem chłodnicę od E46 o wymiarach rdzenia 580x450x37. Pasuje idealnie do E36. Przydało się miejsce, które zyskałem modyfikując przepustnicę:
Wiele razy podczas treningów/zawodów garnąłem się pod maskę swojego świstaka, więc tym razem zadbałem, aby mi czasem żaden przewód znów nie wybuchł...
Miejsce na 2-biegunowy wiatrak od E46 diesel.
Niedługo dołożę jeszcze chłodnicę oleju i układ chłodzenia silnika powinien być zamknięty i skończony.
Stay tuned,
Michał.