Fixel pisze:Ale te turbiny puchną powyżej 4,8k, moment spada strasznie mocno. Mam pytanie jak przy obecnym setupie sama zmiana turbin na TD04-13T wpłynie na lag.
Biorąc pod uwagę charakterystykę silnika M50 (moment spadający powyżej 4-5 tys. RPM), spadające doładowanie z 1.2bar na 0.9bar, kończącą się tak naprawdę wydajność turbin, to spadek momentu o ~100NM wcale nie jest tak straszny. Nawet przy Holsetach HX35, których wydajność jest sporo większa niż osiągane 300-350KM, moment spada od peaku do odcięcia o dobre 70-100NM. Nawet u Kamila . na wielkim GT35 moment spadał także o 100NM. Nie ma jednak się co oszukiwać. Na TD04-13T wykres na pewno wyglądałby okazalej. Lag tutaj nie występuje, na 2xTD04-13T też nie wystąpi. Pogorszyć się może jednak delikatnie spool. Inną sprawą jest to, czy komuś uda się zmieścić 2xTD04-13T .
Mam nadzieje ze mi sie uda tyle ze u mnie to zagra z 325. Michal , wspominales o wodzie w 13t czy odnosisz sie do turbiny ktora mial pat325 w swojej bmw? Te z tdsa chyba nie maja chlodzenia woda .
DOHC pisze:Mam nadzieje ze mi sie uda tyle ze u mnie to zagra z 325. Michal , wspominales o wodzie w 13t czy odnosisz sie do turbiny ktora mial pat325 w swojej bmw? Te z tdsa chyba nie maja chlodzenia woda .
Pozdrawiam
Nie siedzę aż tak bardzo w turbosprężarkach z serii TD04. Niektóre 13T nie mają chłodzenia wodą? Myślę, że teraz podeszlibyśmy trochę inaczej do montażu biturbo w E36 z silnikiem R6. Przede wszystkim przerobilibyśmy łapę silnika tak, aby była jak najniżej i najbliżej belki silnika. Sporo miejsca można byłoby tym zyskać. Pozdr.
No z łapą silnika mam dokładnie taki plan , do tego maksymalnie krótkie i przytulone do silnika kolektory . Co do 13t to wybrana losowo aukcja i jak widać turbo nie ma chłodzenia wodą. http://allegro.pl/bmw-e39-2-5-tds-turbo ... 19811.html" onclick="window.open(this.href);return false;
DOHC pisze:No z łapą silnika mam dokładnie taki plan , do tego maksymalnie krótkie i przytulone do silnika kolektory . Co do 13t to wybrana losowo aukcja i jak widać turbo nie ma chłodzenia wodą. http://allegro.pl/bmw-e39-2-5-tds-turbo ... 19811.html" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam
No to igła, te szpilki na flansze downpipe się troche trudno wykręca