korona pisze:Chciałem kiedyś produkować i dostarczać w atrakcyjnej cenie wałki do M50/M52. Mam podwykonawców którzy są w stanie np prętów kutych czy łuszczonych wyfrezować a następnie oszlifować wałki identyczne z przesłanym wzorem (w pierwotnej wersji miały być to kopie któregoś z wiodących producentów lub chociaż by S50B30US). Rozeznawałem temat na kilku forach i wtedy odpuściłem, klient w Polsce jest wyjątkowo wybredny, jeśli nie ma dokładnej specyfikacji wałków (obojętnie czy się na tym zna czy nie; czy mu to cokolwiek pomoże czy tylko chce mieć co wpisać gdzieś na forum) będzie marudził, a jak już nie ma na pudełku napisu CatCams to w ogóle jak coś takiego w ogóle włożyć ??

A co to za różnica czy mają tyle czy tyle stopni? Kupując masz gwarancję że będą sprawować się identycznie jak w tym i tym projekcie, że pozwolą na kręcenie silnika do 7,5tys bez utraty przepływu w górnym zakresie obrotów. Czy to nie jest najważniejsze? Ważniejsze niż liczby i znaczki na pudełku?
a bo ludzie potrzebuja dowodow korona sam wiesz. tak bylo z gt35 4 lata temu jak nie wlozylem lochy .
Pan. B pisze:Nie żebym się czepiał . ale tutaj lub na rf.pl pisałeś że niedługo frukty zastosowane w tym aucie będą dostępne u Ciebie do kupienia.
To jeśli ktoś będzie chciał kupić te wałki, to powiesz mu "Dają rade do 8kprm..." lub "Brać będzie Pan zadowolony" ?
Rozumiem że chodzi o kasę, a tam gdzie kasa tam nie ma Idylli;) Ale nie uważasz że trzymanie w tajemnicy spec. produktu który będziesz później sprzedawał jest trochę bez sensu?
Nie jest to absolutnie czepianie się z mojej strony, po prostu luźne pytanie:)
I żeby nie było OT całkowicie to spytam co ze sprężynami zaworowymi.
Mianowicie, czy od obrotów 7,5tys obr/min w górę nie ma efektu "pływania" sprężyn zaworowych ? Czy wcześniej nie wydadzą popychacze?
wiesz teraz tez mozesz krecic do 8tys jesli chcesz, to ze ja napisalem ze krece do 8tys nie znaczy ze proponuje taki hardcore ! Ja jestem coraz czesciej zdania , jak sie uwali to sie naprawi a przy mocach dwukrotnie wiekszych od seri moze sie wysrac wszysto ! ale to tyczy sie mojego porabanego toku myslenia. ostatnio odpalam silnik brak cisnienia po 15min pracy, zmienilem pompe na inna, 30min docierania brak cisnienia - zebatka zostala tyczec na lancuchu ! ale dzieki zegara dodatkowym nic sie nie stalo, Oj przechodzilem juz w zyciu tyle fackupow nie koniecznie z mojej winy ze moge stwierdzic ! miej oczy na uwadze jesli masz grubo pod maska, i oczywiscie ze nie dam ci gwarancji krec sobie silnik wysoko bo masz fajne walki i wielkie turbo , to jest tuning od ciebie zalezy jak wysoko sobie zakrecisz. 7500 jest ok to moge zagwarantowac.
Sam Catcams pisze ze do 8tys rpm mozna krecic motor na od nich walkach , oczywiscie oni tez juz to sprawdzili i wiedza gdzie jest max granica nie wyrabiania podwojnych sprezyn z m50nV ! ja to sprawdzilem juz rok temu bo mialem zbyt duze Turbo ktore wypadalo z boostu a sprzet nie byl doinKMwestowany w pozadny SA co z a tym idzie flatschift i krecilem wysoko zeby troche to zniwelowac. skupiam sie na max kreskach i przeciazeniach stad mysle moge cos napisac.
Michał_Małecki pisze:. pisze:co do cwiartki i ognia - jesli na obciazeniowce siedzimy kilka godzin to silnik tyle na siebie przyjmuje ze wytrzyma kazda chloste na drodze . od dawida samochod w dalszym ciagu jest streetowy procz wydechu przelotowego ktory mozna wyciszyc.
Też jestem zdania, że jeżeli silnik wytrzymał porządne strojenie, kilkadziesiąt przejazdów na obciążeniówce, to spokojnie będzie sobie radził z dowolnymi rozsądnymi chłostami. Gratuluje wyników, kreski bardzo RB'kowe. Podoba mi się. Zastanawia mnie tylko, dlaczego mierząc taki silnik turbodoładowany wprowadzacie korekcje po ciśnieniu atmosferycznym? WG z MBC/EBC i tak doprowadzą do zadanego ciśnienia doładowania.
+1. rb tak dobrze sie kreci góra na oem walkach ?
co do korekcji, mozna wybrac bez korekcji ale lepiej wedlog ISO tego jest zdania lukasz.
wastegate ustala cisnienie doladowania ale te cisnienie zawsze jest wzgledem atmosferycznego . map mierzy bezwzgledne a wiec korekta iso to jest powiedzmy 2% wiec 10KM? niektorzy mierza wedlog DIN i maja jeszcze wiecej koni co nas smieszy ale generalnie nie sa to jakies wielkie roznice, stad powstaja normy ktore to przeciez "prostuja" zeby bylo dobrze.