E46 zakuty 2jz + PT7675 1060km 1060 Nm

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
tdserek
Forumowicz
Imię: SEREK

Re: E46 M54 + Borg Warner by Leo czas na stage 4

Post autor: tdserek »

jak tam moja padlina :hammer: :hammer: :eee:
Awatar użytkownika
leo
Turbo-Team
Imię: Adam

Post autor: leo »

Twoja czerwona strzałą stoi i czeka :D

Nie no jutro sie za nia bierzemy :)
BMWexpert Motorsport
Awatar użytkownika
KonradGT
Forumowicz
Imię: Konrad

Post autor: KonradGT »

Tego sie spodziewałem właśnie, jestem mega ciekawy efektu :cool2:

BTW moje piwo regionalne :ok: Szkoda, że w puszce :tongue:
Awatar użytkownika
leo
Turbo-Team

Tak więc przyszedł czas żeby opuścić mały ciepły garaż gdzie pozbawiono e46 większość balastu i przemieścić się na warsztat gdzie oskurowałem ją do reszty :hyhy:

Obrazek

Czas na wyjęcie silnika, opróżnienie komory silnika i zdjęcie układu paliwowego :)

Obrazek

Obrazek

Silnik po 3 latach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:)

Obrazek

Obrazek

Fura prawie gotowa do blacharza, szybki wycięte silnika brak jeszcze tylko kilka pierdół i lecimy dalej

Obrazek
BMWexpert Motorsport
Awatar użytkownika
master86
Forumowicz
Imię: Karol

Post autor: master86 »

Ładne stempelki na tłokach :wink2: , czy to one były przyczyną rozbiórki silnika? (chodź przypuszczam że nawet o nich nie wiedziałeś :śmiech: )
igore36
User
Imię: Igor

Post autor: igore36 »

to nie stempelki tylko tak obrobione tloki :wink2:
Awatar użytkownika
master86
Forumowicz

Nad tymi są takie małe delikatne po zaworach :piwo:
Awatar użytkownika
Karolo
Forumowicz

Post autor: Karolo »

To raczej dawca tłoków skończył tak życie. Tutaj zawory nie wyglądają na uszkodzone.
sklep turbobmw.pl - najlepsze części TURBO
Awatar użytkownika
master86
Forumowicz

No raczej nie bo denka były podtaczane przed montażem :piwo:
Awatar użytkownika
leo
Turbo-Team

Master zmartwie cie ale to pozotalosci po podebraniach po zaworach ;)

Tłoki były zbierane od góry jak wiadomo i te lezki to właście szczątkowe ślady tych podebrań ;)

Żeby nie być gołosłownym proszę, tłoki świeżo po obróbce (zdjęcie też jest na wcześniejszej stronie ale nie chce mi się szukać) ;)

Obrazek

Ja wiem że wielu by się bardzo cieszyło gdybym rozbierał ten motor dlatego że coś mu się stało ALE niestety leciał na odcinie aż miło z domu do samego warsztatu (sam się zdziwiłem że m54 może mieć tak dostojną odcinkę :śmiech: )

Dziwne że skoro dojrzałeś taki szczególik nie zauważyłeś że zawory dziwnym trafem są całe i takich śladów nie mają :cool2:

ps te tłoki pogięły wszystkie zawory w silniku dawcy (zdjęcia pogiętych zaworów w banan wcześniej)

Wiem o które stempelki ci chodzi i ich niestety na zdjeciu ktore jest wyzej nie widać bo z tego co pamietam jeden czy dwa tłoki były bardziej pokarane ale to właśnie jak Karolo napisał pozostałości po zaworach dawcy.
BMWexpert Motorsport
Awatar użytkownika
Miś
Turbo-Team
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Miś »

Ładny silnik w środku jak na 3 lata latania na męskich parametrach z momentami ubogim odrobinę AFR, naprawdę fajnie wygląda. Możesz wrzucić zdjęcia honowania, panewek korbowodowych? Chętnie zobaczyłbym - bez złośliwości, ciekawi mnie czy też są w tak dobrym stanie.
RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance
k64
Forumowicz
Imię: Kamil

Post autor: k64 »

leo pisze:Master zmartwie cie ale to pozotalosci po podebraniach po zaworach ;)

Tłoki były zbierane od góry jak wiadomo i te lezki to właście szczątkowe ślady tych podebrań ;)

Żeby nie być gołosłownym proszę, tłoki świeżo po obróbce (zdjęcie też jest na wcześniejszej stronie ale nie chce mi się szukać) ;)

Ja wiem że wielu by się bardzo cieszyło gdybym rozbierał ten motor dlatego że coś mu się stało ALE niestety leciał na odcinie aż miło z domu do samego warsztatu (sam się zdziwiłem że m54 może mieć tak dostojną odcinkę :śmiech: )

Dziwne że skoro dojrzałeś taki szczególik nie zauważyłeś że zawory dziwnym trafem są całe i takich śladów nie mają :cool2:

ps te tłoki pogięły wszystkie zawory w silniku dawcy (zdjęcia pogiętych zaworów w banan wcześniej)

Wiem o które stempelki ci chodzi i ich niestety na zdjeciu ktore jest wyzej nie widać bo z tego co pamietam jeden czy dwa tłoki były bardziej pokarane ale to właśnie jak Karolo napisał pozostałości po zaworach dawcy.
to ty dopiero teraz sprawdziles jak na odcince lata? :dry:
fajnie ze modzisz caly czas. ale z tym czasem silnika nie przesadzaj bo na strojenie jechales jak pisales: "15 kwi 2013" , wiec 2 lata od strojenia a miedzy czasie tez motor wyciagales kilka razy.
Dmuchnij wkoncu konkretnie , chce wiedziec ile wytrzaskaja te tloki.
zeby nie bylo - bez zlosliwosci :wink2: fura wyglada jak lala, dobrze ze napisales iz maska z m nie podchodzi pod oem blotniki - tylko w jak bardzo to nie pasuje? - bo bym sie nadzial - cos tam kabinuje tez jak mam wolne :wink2:
Awatar użytkownika
leo
Turbo-Team

Faktycznie, tak jak Kamil piszesz 2 latat na booscie latalem bo przed strojeniem jezdzilem troche na 0,25 bara a przed turbina kilka miesiecy na wolnossaku wiec wyjdzie jakies 2,5 moze z hakiem po zamknieciu motoru. Silnik byl wyciagany chyba 3 razy miedzy czasie ale to byly akcje 2-3 dniowe na dzien dobry pamietam panewka sie odezwala pozniej juz bez problemu nie liczac padnietego turbo i stage 2 :) No ale tak to jest z m54 :D

Hehe to taki zart z tą odcinką ;)

Myślę że w granicach 1,5-1,6 bara wytrzymaja ale co więcej to nikt nie wie :D Myślałem że Serek sprawdzi ile to wytrzyma :devill2:

Teraz chce złożyć na prawdę mocny i bezpieczny setup

w maju chcemy leciec na Worther See furaczami wiec musi na majówkę już latać

No maska ni jak pasuje do lini grzbietu błotnika ale wiem że akurat maske z emki da sie zalozyc do seryjnych blotnikow wytarczy ją troszkę podrzeźbić i wchodzi gorzej w drugą stronę jak ma zostać ori maska a błotniki z emki wjechać....

Nie ściągnałem jeszcze miski (w ciul roboty na warsztacie a wiadomo najpierw praca później zabawa :) ) Honowania są dokładnie takie jak były w momencie skłądania a blok nie był honowany, panewki zakładałem 3 tys temu King racing więc pewnie wyglądają jak przed montażem a stare sputtery które wyciągałem były idealne.
Panewki podmieniałem bo spawałem iny spływ do miski a leżały na półce chyba z pol roku wiec nie wytrzymałem

Spokojnie trochę złośliwości w celu rozwoju tematu nigdy nie zaszkodzi ;) - ja akurat sie nie spinam więc loozik

Ps. dzisiaj przyglądałem się tym tłokom co master pisałeś bo w pewnym momencie sam zwątpiłem ale zawory są idealne a odbicie jest na jednym tłoku i wiem że na jednym tez byly bo był mocno odbity od zaworu wiec to nie moje zawory na tłoku :clap:
BMWexpert Motorsport
hz10
Forumowicz
Imię: Hubert

Post autor: hz10 »

co sie stało z panewką? wał ocalał?
tdserek
Forumowicz
Imię: SEREK

Post autor: tdserek »

ja wiecej niz 1.5 bara nie bede ladowal.auto obecnie fajnie smigalo niestety musialem szarpac glowice . no coz czlowiek uczy sie na bledach teraz czas na zmiany i porzadne poskladanie motoru. 1.5 bara ladujemh i atakuje 6xx. obecnie autko juz robilo okolice niskich 6s 100-200 . jednak dane wklwje jak poskladam motor jeszcze raz i zmierze na racełogicu
ODPOWIEDZ