Biały Gruz e36 m50b29t od 3 str

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
forti
Forumowicz
Imię: Grzes
Kontakt:

Re: Biały Gruz e36 m50b29t od 3 str

Post autor: forti »

W czasie krecenia musisz wcisnac get data ta strzalke dopiero wtedy uda ci sie zobaczyc wykres oscyloskopu, oczywiscie jesli zaznaczyles w opcjach zeby zbieral info z czujnikow.
Awatar użytkownika
Przemek328
User
Imię: Przemek

Post autor: Przemek328 »

Biały lawetowy dzik już jest na hamowni. Podłączane są dodatkowe czujniki, poprawiany jest wydech i dopiero będzie wszystko strojone od nowa :)
Poprosiłem o możliwe użyteczną mapę na ok 400KM i jeszcze jedną na bezpieczne maksimum. Samochód będzie miał docelowo jeździć na BP Ultimate 98, więc bez kombinacji :)

Obrazek
Obrazek
rom089
User
Imię: roman

Post autor: rom089 »

cóż to za końcowy wydech :) ?
Awatar użytkownika
Przemek328
User

Taaaakaaaa tam pucha :cool2:
szybki90
User
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: szybki90 »

Kto stroi ? :) Co było, że wtryski nie psiukały ?
Awatar użytkownika
Przemek328
User

Macpl :)
Winna byla mapa Rysia (strojenia.pl) oraz ogolne podlaczenie wiazki do Emu.

Wyedytowalem. Moze jednak troche poniosly mnie emocje.
Awatar użytkownika
Miś
Turbo-Team
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Miś »

Przemek328 pisze:Winna byla mapa Rysia (strojenia.pl) oraz ogolne podlaczenie wiazki do Emu. Ostatnio ukulo mi sie na takie rzeczy powiedzienie: Pedał to robił :frusty:
W takim razie jakim cudem za kadencji Filipa wóz jeździł, odpalał i generował moc jeśli wiązka i strojenie było zrobione przez "pedała i to w dodatku źle"?
Może trzymajmy poziom na forum?
RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance
Awatar użytkownika
forti
Forumowicz
Kontakt:

+1 Miś
Awatar użytkownika
Przemek328
User

Nie nie nie, nie zrozumcie mnie zle... Nie wyzywam ich, tylko po prostu takie powiedzenie mi się w ostatnich czasach uformowało na rzeczy które są źle zrobione :)
Generalnie to wszystko sie rozbija o to ze nie bylo podlaczonego czujnika wałka rozrządu i silnik odpalal tylko jak się fartem zgraly wszystkie cykle, no a jak sie juz zgraly to generowal taka moc. Ja sie na wiązkach i strojeniu nie znam, wiec nie wiedzialem ogolnie jak to wszystko dziala... Mapy zalaczylem wczesniej w postach i byl odzew ze sa masakryczne.
Także wszystko jest na etapie poprawiania i strojenie bedzie w przyszlym tygodniu :)
Awatar użytkownika
KonradGT
Forumowicz
Imię: Konrad

Post autor: KonradGT »

Miś pisze:
Przemek328 pisze:Winna byla mapa Rysia (strojenia.pl) oraz ogolne podlaczenie wiazki do Emu. Ostatnio ukulo mi sie na takie rzeczy powiedzienie: Pedał to robił :frusty:
W takim razie jakim cudem za kadencji Filipa wóz jeździł, odpalał i generował moc jeśli wiązka i strojenie było zrobione przez "pedała i to w dodatku źle"?
Może trzymajmy poziom na forum?
No z tym odpalaniem to też nie do końca tak było kolorowo z tego co pamiętam.
Awatar użytkownika
Przemek328
User

Chłopaki którzy przekładali silnik, myśleli ze 3 dni i szukali co mogli spieprzyć przy przekładce, a to się okazało, że nie byli winni, tylko mieli pecha :)
No i po odpaleniu obroty jałowe też nie należą do zbyt równych :frusty: https://youtu.be/2dchGPJaaZY" onclick="window.open(this.href);return false;
Z bólem serca zaakceptowałem kosztorys za poprawki wystawiony przez Maca, więc nie ma co płakać nad rozlanym olejem i plątaniną kabli. Teraz pozostaje tylko czekać na wyniki z hamowni, a że widzę pełen profesjonalizm ze strony Maca to myślę że będzie to już lada chwila :)
Awatar użytkownika
Przemek328
User

Up: koszt poprawek i części zwiększył się ponad dwukrotnie w momencie wjazdu na rolki.
Z pozytywnych rzeczy to silnik już odpala z dotyku, a wszystkie czujniki działają.
Blacha
Forumowicz
Imię: Karol

Post autor: Blacha »

Przemek328 pisze:Up: koszt poprawek i części zwiększył się ponad dwukrotnie w momencie wjazdu na rolki...
Szczegóły proszę
Awatar użytkownika
Przemek328
User

A proszę bardzo :)
Zawiozlem na hamownie samochod ktory jak wiadomo nie odpalał, wiec liczyłem się z tym że do ceny strojenia dojda ceny poprawek. Wyszlo 2300 + koszt nowych swiec irydowych i czujnika walka rozrządu (czujnik 130, a swiece ok 250). Swiece które byly w silniku, byly nowe, ale juz tak pozalewane próbami odpalania, że nadawaly sie do śmietnika. Czujnik walka rozrzadu byl w silniku, ale nie podlaczony do Emu i generalnie model który i tak z emu nie pracuje. W powyższej kwocie znalazl sie jeszcze kocyk na turbine i nowa złączaka elastyczna wydechu, bo poprzednia byla z tych ktore lubia sie w srodku zawinąć i zatkac wydech.
Po tych wszystkich poprawkach, samochód zaczął pięknie odpalać, ma normalne wolne obroty i generalnie wszystko pieknie działa wiec przyszedl czas na hamownie.
Samochód ma z tylu liche opony, jak to gruz do driftu, więc zakladalem ze będą sie ślizgać i bede musiał przywodzić lepsze, albo chlopaki sami sobie poradza i zamienia przod z tyłem, bo z przodu jest semislick. Ku mojemu zdziwieniu, poddało sie... Sprzęgło. Dokladnie to sprzęgło które było swieżo nabite kevlarem, przed wsadzeniem do szarej e36, wiec wierząc w uczciwość sprzedacego i znajac mozliwosci zestawu, nie wnikalem i nie kombinowalem. W takim wypadku, żeby się nie bawić w poprawianie sprzegla ktore pewnie i tak nie bedzie mialo przyszlosci postanowilem zainwestowac w dwutarcz, co jak juz zapowiedzialem na poczatku- podwoiło koszty. Nawet wiecej niz podwoilo, bo jeszcze robocizna za wymiane sprzęgła. Prawdopodobnie do wymiany jest tez WG, bo cytuje "zachowuje się jakby byla peknieta membrana", a że membana do tego "Tiala" kosztuje tyle co caly ten chinski WG i sprzet juz nie jest dostepny na rynku bo "sie niesprawdzil", to prawdopodobnie dojdzie koszt jakiegos nowego turbosmarta i przerobienia wydechu, bo p&p na pewno nie bedzie.
Miałem w planie i miesiecznym budżecie wydanie maks 2500, ale wskazówka przechyla się w strone 6.
Boli mnie to o tyle że kupiłem projekt ktróry mial byc w stanie "kupic Emu, wystroic i jeździć". Chłop 30 lat a taki naiwny :frusty:
Awatar użytkownika
forti
Forumowicz
Kontakt:

To pewnie nie koniec. :pasuje:
ODPOWIEDZ