Witam wszystkich, moja historia zaczeła sie jakieś pół roku temu. Nigdy nie myslałem o turbie aż pewnego razu pojechałem po skrzynie do mojej buni. Poznałem wtedy ADAMA "korone" pokazał mi wtedy swoje doładowane BMW od tego czasu zaczołem powoli kompletować czesci
E36 323i 96r ful opcja
BAZOWO BYŁO 2.5 171km, w chwili obecnej 2.8 193km a jóż za niedługo 2.5turbo xxxkm
Silnik: E36 COUPE 2.5t
Silnik dół m50b25 głowica kompletna M52b28
-dół silnika nowe pierśćienie, nowe panewki
-głowica splanowana, zawory podocierane, nowe uszczelniacze zaworowe, sprawdzona cisnieniowo
-wymiana wszystkich uszczelek, nowe sruby głowicy seria GOETZ.
- silnik odpreżony poprzez 2 uszczelki i przekładke miedzy nimi
TURBO
-turbo TD04HL-16T
-chłodzenie wodą
Układ dolotowy: w trakcie
-cały dolot wykonany z rur aluminiowych 77mm samodzielnie
-złączki silikonowe zbrojone
-intercooler 630x300x76
-rzepływonierz przeniesiony na prawą stronę
Układ wydechowy:
jak narazie seria a
Układ paliwowy / wtryskowy:
- wtryski 360 bosch wysokoomowe
- pompa paliwa seria
Elektronika / wskaźniki:
- ECUMASTER DET II
- map-sensor MPX4250AP jako deflection
- brak sondy lambda - odłączona od sterownika
Układ chłodzenia:
- seria
Układ napędowy:
-sprzegło nowe seria jak narazie zobaczymy jak długo wytrzyma
Zawieszenie:
- KONI/fk gwintowane z regulacjom wysokośći i twardoś
doładowanie jak na początek 0.6-08 bara, ale już sa plany na zakucie motoru ale dopiero w połowie nastepnego roku
A co do gwintu to rewelacja, dos twarde
pracy jak zawsze jest dużo, wszystko juz mam zostało poskładać mysle ze pod koniec stycznia bedzie już gotowe.
Co do turbo korona wczesniej jeżdził na tej samej i nienażekał, plusem jest to ze zaczyna ciągnąć od 1,5tys obr jak na chwile obecną musi wystarczyć
a max wydajności to 300-320KM
a czy my sie ni znamy jakos z widzenia albo cos - sorki za ot.
chyba bamber_bmw jezdzi na takiej samej turbinie,ale w zadnym temacie nie widac jak ktore kolwiek z bmw turbo sie odpycha.
mozna wiedziec jaka przekladke masz?
i glowica serio z 2,8? czemu to tak
no i różnica jest tez chyba w samych popychaczach, w 2.8 są mniejszej średnicy/lżejsze. Całe łoża wałków więc są inne również:) a na SR jest filmik koroty BMW z tym turbem:D. Ja też mam takie już na półce:D:D w planach jakieś kkk od 420 konnej ciężarówki(też leży ale w garażu) To ju koniec OT:D
acha a bamber miał najpierw to turbo w b20 pozniej kupił silnik od Korony b25 i jezdzi chyba do tej pory z tym turbo. Zrobiła się cisza...Może przez święta, jak u mnie zresztą.
z tego co ETK mi pokazuje to ruznią sie tylko wałkiem sacym chodzi o modele 323i(171) i 328i (193) a szkalnki popychaczy m52 0d 2.0 do 2.8 i 3.2usa są takie same
sory , zmyliły mnie info "o silniku" w Twoim pierwszym poście że jest tam TERAZ silnik m50b25. Łoża różnią się pomiędzy sobą w silnikam M50... i M52... . Sory:) :P