filip pisze:Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach
Wydech na v bandach to dobry patent. Żadne chu**** flansze . Jeszcze jednym fajnym rozwiązaniem jest to które ja stosuję :
Od dawna też go stosujemy, głównie w autach do driftu/rajdów, bo łącząc wydech w ten sposób jest o wiele mniejsze ryzyko, że pęknie z czasem. Zawsze sobie trochę pracuje, u siebie w moim E36 nie dałem nawet obejmy. Trochę popierdzi przy odpaleniu, potem się zatka spalinami i można jechać.
Przepraszam za off ale nie wiem czy dobrze widzę. Łączone jest to tak że rura o mniejszej średnicy wchodzi w rurę o delikatnie większej średnicy i ściśnięte to jest opaską? Nie ma problemu z dostaniem rur o tak małej różnicy średnicy ? Czy po prostu rozcina się kawałek tej samej rury i potem zespawuje po nałożeniu?
pluto pisze:Przepraszam za off ale nie wiem czy dobrze widzę. Łączone jest to tak że rura o mniejszej średnicy wchodzi w rurę o delikatnie większej średnicy i ściśnięte to jest opaską? Nie ma problemu z dostaniem rur o tak małej różnicy średnicy ? Czy po prostu rozcina się kawałek tej samej rury i potem zespawuje po nałożeniu?
nie zawsze da się rurę rozszerzyć. kolejna sprawa to gładkie przejście między rurami gdy jest naspawana a nie rozszerzona . a patent stary i dobrze znany w pewnych środowiskach he he
Widzę Michale, że odkąd przetestowałem pompę AEROMOTIVA na własnej dupie, to zacząłeś jej używać przy grubszych projektach.
Nie mogę się doczekać jakie cyferki na hamowni wyjdą z tego projektu. Ciśnij szybciej S38, olej jakieś gówniane 2-j-zety.
Takie dni lubię, nikt nie dzwoni, można działać spokojnie
Wjechał stożek
Tłumik końcowy
Tył wydechu na gotowo
Przód
Downpipe
WG 60mm
Rura od kolektora do WG
Na kolektorze
Wastegate będzie z powrotem w wydech
Downpipe na gotowo z wyjściem na sonde AFR
Układ WG
filip pisze:nie dało rady dać złączki 90st na muszlę i dopiero rurę? albo złączki prostej miedzy muszlą a kolankiem z dospawanym 30mm kawałkiem rurki ?
No właśnie jakikolwiek sylikon nałożony od razu na muszlę opierał się sporą powierzchnią o kanał kolektora wydechowego. A jest jakaś różnica czy nałożymy od razu sylikon na muszlę czy dospawamy kolanko?
WG to chiniol, ale te chiniole na vbandy 50mm i 60mm radzą sobie bdb. Swojego katuje od 2 lat i tylko raz zamieszał, jak się nakrętka mocująca zawór do prowadnicy odkręciła. To jedyny problem, jaki z nimi miałem, na kilkanaście sztuk. Wydech cały z kwasiaka. Strojenie? Trudno powiedzieć, w Święta nic nie robię tylko działam nad projektem, chce odpalić do końca tego tygodnia. Jak pogoda pozwoli i uda mi się wreszcie dorwać 850cc wtryskiwacze, to pewnie niedługo .