Turbokebab e36 320/325 coupe
-
- Forumowicz
- Imię: Piotr
Re: Turbokebab e36 320i coupe
W niedzielę dalej próbowaliśmy stroić jednak ciągle występuje jakiś problem z zapłonami, dopiero powyżej 3 tysięcy silnik zaczyna w miarę normalnie pracować a i tak wydaje się że czasem przerywa szczególnie przy wyższych obrotach. Próbuje skołować czujnik położenia wałka na podmianę ale nie jestem w sumie przekonany czy to jego wina bo jego rezystancja jest książkowa -1270 OHM. Podczas przejazdów rozszczelniło się nam też połączenie wastegate'a z kolektorem wydechowym.
Załączam filmik z przejazdu, na początku nie było WOT stąd brak doładowania, potem słychać że wchodzi boost bo wg się otwiera a od jakiś 6 tys zaczyna się coś dziać z zapłonami, na wyższych biegach problem zaczyna się wcześniej. Filmik oglądać od 0:35, wcześniej nie ma nic ciekawego.
https://www.facebook.com/photo.php?v=54 ... =2&theater
Jakby ktoś miał jakieś pomysły, rady to piszcie śmiało.
Załączam filmik z przejazdu, na początku nie było WOT stąd brak doładowania, potem słychać że wchodzi boost bo wg się otwiera a od jakiś 6 tys zaczyna się coś dziać z zapłonami, na wyższych biegach problem zaczyna się wcześniej. Filmik oglądać od 0:35, wcześniej nie ma nic ciekawego.
https://www.facebook.com/photo.php?v=54 ... =2&theater
Jakby ktoś miał jakieś pomysły, rady to piszcie śmiało.
-
- User
- Imię: Michał
Ecumastet nie gubi obrotow?
-
- Forumowicz
- Imię: Kamil
swiece / cewki.simon1989 pisze:Ecumastet nie gubi obrotow?
-
- Forumowicz
Patrząc na logi z ecumastera nie sądzę żeby gubił obroty. Świece to BKR7E sklepane na 0,5 mm więc nie powinny sprawiać problemu. Cewki mierzyłem i mają po 0,9 ohm rezystancji, jeszcze wymontuję z nich fajki i posprawdzam, spróbuje też załatwić sobie komplet na podmianę.
- elmo0104
- Turbo-Team
- Imię: Piotrek
Podmień raczej świece. M50 ma mocną iskrę, nie wiem czy tym sklepaniem nie pogorszyłeś sprawy.
Profesjonalna Regeneracja Vanosów Mxx,Sxx
-
- Forumowicz
+1 dla ., okazało się że 2 fajki mają przebicia, o dziwo nie u dołu tylko na wysokości tej sprężyny w środku. Wcześniej jak sprawdzałem cewki to tego nie widziałem dopiero teraz po dłuższej przejażdżce się to uwidoczniło. Doraźnie zostało to ogarnięte specjalną koszulką termokurczliwą do 20kV ale już zamówiłem 6 nowych fajek. Wczoraj łapałem się z kumplem który ma poczipowane v8 w wybebeszonym e34 i na początku mnie porobił ale potem gdy odpowiednio dobrałem bieg na start to szliśmy w miarę równo, więc jakaś moc jest w tym dwójaku
Niestety podczas moich wprawek drifterskich dolot nie wytrzymał i wywaliło moją customową redukcję na przepustnicy, ogarnę to jakoś po bożemu, dostroję trochę silnik i jadę znowu 

-
- Forumowicz
Po udanej sesji wrześniowej znalazłem w końcu trochę czasu by znowu popracować nad kebabem. Na początku wakacji miałem nieciekawą przygodę bo przy jakiś 120 km/h otworzyła mi się maska. Macha banan, z przedniej szyby sito, szyberdach wbity do środka, na szczęście obyło się bez strat w ludziach. Korzystając z okazji zmieniłem maskę na laminatową a teraz poszedłem za ciosem i dorzuciłem jeszcze laminatowe nadkola i poszerzenia w stylu Michała Małeckiego 

Cały setup ma być bardziej drifterski dlatego aktualnie zmieniam turbo na TD05h-16G(BIG), wyspawałem już do niego nowy kolektor, na dniach będę montował całość i stroił.
Podczas robót odwiedził nas nasz kumpel z wydziału, Legionowski raper "Baca", humory dopisywały więc urządziliśmy sobie rajd po browary (stąd słychać butelki w tle). Kumpel zmontował krótki filmik i wrzucił na YT.
http://www.youtube.com/watch?v=6KwJVRb3ELY" onclick="window.open(this.href);return false;

Cały setup ma być bardziej drifterski dlatego aktualnie zmieniam turbo na TD05h-16G(BIG), wyspawałem już do niego nowy kolektor, na dniach będę montował całość i stroił.
Podczas robót odwiedził nas nasz kumpel z wydziału, Legionowski raper "Baca", humory dopisywały więc urządziliśmy sobie rajd po browary (stąd słychać butelki w tle). Kumpel zmontował krótki filmik i wrzucił na YT.
http://www.youtube.com/watch?v=6KwJVRb3ELY" onclick="window.open(this.href);return false;
- ///M-TECHNIK
- User
- Imię: Kamil
Dźwięk mistrzostwo świata !!! Na budzik rano muszę sobie wrzucić - od razu inna motywacja do pójścia do pracy 

-
- Turbo-Team
- Imię: Pat
- Kontakt:
tablice FGW? toż to gdzieś z okolic mojej wiochy pochodzi
dobrze gada.
TD05h-16G(BIG) z czego to? i ile jest w stanie obsłużyć?

TD05h-16G(BIG) z czego to? i ile jest w stanie obsłużyć?
-
- Forumowicz
Dźwięku będzie mi brakować :( to w dużej mierze zasługa zewnętrznego wastegate'a puszczonego w atmosferę, a przy td05 raczej zostanę przy wewnętrznym. Td05h-16g(big) było montowane w najmocniejszych fabrycznych subaru, mój to co prawda chińczyk ale myślę że będzie dawał radę, potencjał to około 350 koni więc w sam raz. Fura jeździ w Warszawie ale zameldowany jestem jeszcze u rodziców w Kłodawie pod Gorzowem 

-
- Turbo-Team
- Imię: Pat
- Kontakt:
brzmi ciekawie to td05. jeszcze mam chwilę czasu na wybór sprężarki to może zdążysz przedstawić efekty zanim się namyślę 
jaki mały ten świat

jaki mały ten świat

-
- Turbo-Team
- Imię: Wojtek
Podpowiem Ci czego możesz się spodziewać po tej turbinie z Subaru. Kolega właśnie zakuł motor i dawał nowszy model bodajże 39ke to z 2.0 na ori wtryskach wyszło 340km i 505 niutków. Jeżdziłem za sterem i wstaje już przy 2700rpm niutony naprawde robią wrażenie. Daj wtryski 440 minimum i wydech obowiązkowo 3 cale a spokojnie złapiesz pod 400 koni. Będziemy montować wtryski 650 i wyjdzie około 420 ps tak przynajmniej liczymy.
-
- Forumowicz
Na 400 koni z tej turbiny raczej się nie nastawiam, jakieś zdrowe 250-300 całkowicie by mnie zadowoliło
Ta 39-tka o której piszesz to zapewne IHI VF39, jest to zupełnie inny producent i rodzina turbin, razem z VF43 były montowane w subaru i rzeczywiście ich spool-up i moc robią wrażenie. Cały setup który montuje teraz to wersja tymczasowa, coś na szybko aby jeździło. Pod łóżkiem kitram części na kolejny setup - zakute 3 litry :P

-
- Turbo-Team
- Imię: Wojtek
Tyle to i TD04L wydoli. Mam taką z WRXa i był zmapowany na 280ps. Upchałem ją do m20b20 i wstaje już na 2300 rpm, jeszcze tylko mapa i zobaczymy ile seryjny 2.0 przyjmie.
-
- Forumowicz
Zależy jeszcze które i w jakim silniku, td04hl-16t na 0,7-0,8 bar przy m50b25 "puchło" i zmniejszało doładowanie przy wyższych obrotach niektórym kolegom na forum. Ja zawsze wolę brać turbo z pewnym zapasem, żeby podawało do samego końca, który u mnie jest na 7200 RPM
Tak czy owak powodzenia w turbieniu Twojego "dwójaka"