E36 Coupe M50B25@holset hx35

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team
Imię: Radek

Re: E36 Coupe M50B25@holset hx35 by jendrek

Post autor: g-rad »

Też mam takie wrażenie, że wydech jest za ciasny. Trzeba będzie zmieniać, spawać, ciąć i giąć.
Awatar użytkownika
korona
Administrator
Imię: Adam

Post autor: korona »

Mario pisze: 320Km to dobry wynik ale 2.5 cala to za mało pod tą moc.
Wal 3" a KM powinno troche dojść na tym setupie
No bez przesady :heh: 2,5" wystarczy spokojnie na 500KM, przy większej mocy warto pomyśleć o większej średnicy

Obrazek

źródło: "Maximum Boost"
www.turboBMW.pl
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team

Mario jak do tego się ustosunkujesz ?
Niektórzy mają 4 cale all the way a do tysiąca kuni im daleko. Jak to interpretować ?
kremat0r
User
Imię: Krzysztof

Post autor: kremat0r »

Mały członek ? :śmiech:
e36 coupe m50b25nv, czas zacząc :)
Mario
User
Imię: Mariusz

Post autor: Mario »

Nie wiem o co chodzi z takim wykresem ale ma się nijak do rzeczywistości mimo że to dobra książka.
Wydech 2.5" jest o.k ale pod 300KM potem trzeba dać większy.
Na racingforum wielokrotnie były opisywane przypadki restrykcyjności ukł. wydechowych pod konkretne moce.
Absolutnie nie jestem zwolennikiem układów wydechowych średnicy rynny ale ponad 300KM na 2.5" to trochę mało.
Seryjne M3 e46 ma układ wydechowy 2x 2.5 cala a z tego co widać na wykresie 1x 2.25 był by wystarczający :)
Awatar użytkownika
korona
Administrator

Mario ma trochę racji, wykres faktycznie trochę zawyżony. Niby najlepszym wydechem przy turbo jest brak wydechu (czyli czym luźniejszy tym lepiej) ale jakieś granice rozsądku między wielkością rur, oczekiwaną mocą i poziomem hałasu trzeba wg mnie zachować, masz czas możesz próbować, jakiś chociaż minimalny przyrost mocy pewnie będzie.
www.turboBMW.pl
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team

Obiecany wykres :)
Obrazek

Z pomiaru afr wyszło, że od 2000 do 3000 RPM można jeszcze trochę podlać.
DOHC
Forumowicz
Imię: Kamil

Post autor: DOHC »

rzeczywiście prosi się o podniesienie revlimitera , ile bezpiecznie mozna krecic m50 ?
mcgiver
Turbo-Team
Imię: Rafał

Post autor: mcgiver »

g-rad pisze:Obiecany wykres :)

Z pomiaru afr wyszło, że od 2000 do 3000 RPM można jeszcze trochę podlać.
ładny wykresik , gratulacje :pasuje: .
boost 1bar tak?
mam nadzieje ze przy takim boscie moje 2858cm zblizy sie do 350 kóniów i 450niutków.
DOHC pisze:rzeczywiście prosi się o podniesienie revlimitera , ile bezpiecznie mozna krecic m50 ?
niewiem co ma piernik do wiatraka bo na wykresie widac ze od 6200 rpm moc i moment leci w dół podczas gdy odcinka jest przy jak dobrze pamietam 6600rpm.
co do bezpiecznego krecenia to moje m50b25 od 50tyś jezdzi na odcince na 7tyś rpm i czesto ją ogląda , a silniczek chodzi jak szwajcar i to na gazie :wink2: .
ostatnio przy wymianie pęknietej miski poogladałem sobie gładzie i wygladają jak nowe , mimo jazdy na oleju z allegro :D .
Awatar użytkownika
korona
Administrator

Nie jest źle, trzyma na pewno boost do końca? Od 4tys wydaje mi się że boost spada, sprawdzałeś logi?
mcgiver pisze:
DOHC pisze:rzeczywiście prosi się o podniesienie revlimitera , ile bezpiecznie mozna krecic m50 ?
niewiem co ma piernik do wiatraka bo na wykresie widac ze od 6200 rpm moc i moment leci w dół podczas gdy odcinka jest przy jak dobrze pamietam 6600rpm.
co do bezpiecznego krecenia to moje m50b25 od 50tyś jezdzi na odcince na 7tyś rpm i czesto ją ogląda , a silniczek chodzi jak szwajcar i to na gazie :wink2: .
ostatnio przy wymianie pęknietej miski poogladałem sobie gładzie i wygladają jak nowe , mimo jazdy na oleju z allegro :D .
Potwierdzam, ale powyżej 7tys już ryzykowne, wiem że M52/M54 przy 7200 wyginał zawory bo sprężyny nie nadążały. Spadek przy 6,2tys to odpuszczony gaz, chyba się Radek wystraszyłeś że coś uszkodzisz :heh:, zamiast podnosić odcinkę po prostu korzystaj do oporu z tego co masz, zostało jeszcze 500obr/min
www.turboBMW.pl
mcgiver
Turbo-Team

vanos ma słabe springi i cienkie zawory , natomiast non vanos ma sprezyny podwójne i trzonki 7mm.
myslę ze przy 7,5 tys nie powinno się nic stać z podwójnymi springami bez vanosa.
Dakic kiedyś krecił dość znacznie (momentami chyba nawet 9tyś) VANOSA i wkońcu mu zawór narobił bałaganu w silniku :śmiech: . zresztą po tej akcji tanio odkupiłem od niego dużo nowych (i nie tylko) cześci na remont z którego wkońcu zrezygnował na rzecz swapa m52b28.
DOHC
Forumowicz
Imię: Kamil

Post autor: DOHC »

.
przy stałym doładowaniu nie wydaje mi sie normalny taki spadek momentu w wystrojonym aucie :) , raczej tak jak Korona napisał nastąpił koniec pomiaru
mcgiver
Turbo-Team

DOHC pisze:
.
przy stałym doładowaniu nie wydaje mi sie normalny taki spadek momentu w wystrojonym aucie :) , raczej tak jak Korona napisał nastąpił koniec pomiaru
spoko , poprostu odebrałem twój post jakbys niewiedział gdzie jest odcinka w m50.
napewno nie na 6200rpm :wink2: .
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team

Było kręcone do końca http://www.youtube.com/watch?v=oKvq-s1HIgM" onclick="window.open(this.href);return false;
Hałas, huk i ściskanie kciuków, za to żeby nic się nie URWAŁO - chwile bezcenne ;-)
IMHO taki run na obciążeniówce w moim odczuciu daje chyba bardziej w kość silnikowi niż wyprzedzanie pod górkę.

Kurcze 6600 RPM to ja jeszcze nigdy nie widziałem na moim obrotomierzu. Chyba mam jakiegoś zamulonego kompa albo obrotek zaniża.
Co do logów to jak to najlepiej sprawdzić czy boost nie spada ? Zrobić loga/wykres ciśnienia z czujnika MAP w stosunku do obrotów i obserwować czy trzyma do końca 1 bar ?

Jest jakaś inna metoda podniesienia odcinki niż kupowanie chipa niewiadomego pochodzenia z niewiadomymi modyfikacjami z allegro ?
Po włożeniu takiego chipa trzeba by znowu z sondą AFR pojeździć, bo pewnie podlewa na bogato i cofa zapłon - przez to te dodatkowe konie. Dobrze kombinuję ?
mcgiver
Turbo-Team

6600 i wiecej to ja widze codziennie kilka razy w drodze do pracy i spowrotem na pierwszych 3 biegach .
komp 402 , wymiana kosci dośc trudna bo jest podwójna płytka i jest ryzyko uszkodzenia , ale da się :heh: .
odcinke tak jak mówiłem mam na 7tys po zmiaie chipa na początku 2007roku.
tzn pierw wymieniłem na 15km i 24 nm a po 2 miechach na 18km/35nm.
te przyrosty (coś tam odczułem na poczatku , teraz wiadomo ...przyzwyczajenie) raczej traktuje z przymrózeniem oka , ale odcinka jest ok.
chipy miałem od usera reserved z bmw sport , potem jeszcze załatwiałem kilku kolesiom , ale od jakichs 2 lat niemam kontaktu z reservedem.
ten pierwszy mam w zapasie ale nie jest do sprzedania.
odmul sobie tego kompa bo wskazówka na czeronym polu i za nim wygląda godnie :wink2: .
szału nie ma w porównaniu z poturbowanymi sprzetami , ale musze kiedyś nakrecić filmik jak wskazówka przekracza czerwone pole na 1,2 i 3 :pasuje:
na moscie 3,23 , 2 bieg przed zmiana chipa kończył sie na 100.
po zmianie chipa na 108.
po zmianie na szperę 3,45 jest ;
1-50 ,
2-100 ,
3-150 ,
4-200,
5-220 jechałem i trzebabyło chamować , dalej niewiem???
ODPOWIEDZ