E36 stage 2 M5xxb28 700hp BWs300sx / Emu / wałki 300st
- Miś
- Turbo-Team
- Imię: Michał
- Kontakt:
Re: E36 stage 2 M5xxb28 700hp BWs300sx / Emu / wałki 300st
Odpowiem tak, by pasowało do tematu.
Sporo wymiany doświadczeń z Alkiem i kupą innych ogarniętych w temacie M50 ludzi w PL zmotywowało mnie do budowy M50 mocnego i takie właśnie jest w trakcie, jeśli się nie podda to dokładnie wynik z podpisu powinien ukazać się niebawem. Jak chcesz setup poznać to wal na PW.
Według mnie pasowanie tłok-cylinder nie było winowajcą potopu u Alka, potwierdza to fakt, że jeden tłok zjechał, a 5 jest idealnych. Listwa paliwa zasilana z jednej strony i wtryski pracujące na 100%, zbyt małe przekroje układu paliwowego to zabójca, ja też coś o tym wiem.
Sporo wymiany doświadczeń z Alkiem i kupą innych ogarniętych w temacie M50 ludzi w PL zmotywowało mnie do budowy M50 mocnego i takie właśnie jest w trakcie, jeśli się nie podda to dokładnie wynik z podpisu powinien ukazać się niebawem. Jak chcesz setup poznać to wal na PW.
Według mnie pasowanie tłok-cylinder nie było winowajcą potopu u Alka, potwierdza to fakt, że jeden tłok zjechał, a 5 jest idealnych. Listwa paliwa zasilana z jednej strony i wtryski pracujące na 100%, zbyt małe przekroje układu paliwowego to zabójca, ja też coś o tym wiem.
RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance
109-Performance
- Alek22
- User
- Imię: Aleksander
Napewno bardzo duże obciążenia na uklad tlokowo korbowy oraz nie najlepszy materiał tulei bloku .gadziuWLKP pisze:A wg Ciebie, gładzie cylindów zużyły się o jedną dziesiątkę z jakiego powodu w ciągu jednego sezonu? Na jakim oleju jeździłeś? Czyżby pierścienie były za twarde? Czy przy takim pałowaniu po prostu rozszerzalności materiałów mają wpływ na ten stan? Pytam, ponieważ nie mam doświadczenia w motorsporcie.
Sezon to wcale nie tak mało bo auto bylo również upalane na maxa on the street .
Dla przykladu mocno wysilone motocykle z którymi zajmuje sie na codzień zużywają tloka w 80mth a cyl srednio wstrzymuje 3 wym. tloka
A moje m50 zrobiło napewno 80mth w pierwszym miesiacu upalania

Dodatkowo silnik składany byl na używanych tłokach i bloku który wcale idelnych wymiarów nie miał
Co do oleju to jeżdżę valvo 10w60 zmieniany z dużą częstotliwością. Stan panewek pokazał bardzo dobra jakość oleju .

Tak to również mógł byc powód, chociaż zastanawiam się czemu akurat pierwszy cyl który ma najlepsze zasilanieMiś pisze:Odpowiem tak, by pasowało do tematu.

Ps. Powodzenia w modach borg sxe377 w e36 lampy z pasa wciągnie

-
- Forumowicz
- Imię: Dawid
Czytam tak już cały czas, trzeci raz się zbieram coś napisać. Generalnie to mi w pierwszej chwili było trochę smutno, że silnik wypada mimo wszystko. Nie jednej osobie pokazywałem film z zegarów jak to jedzie zwłaszcza, że to silnik BMW w BMW
Absolutnie nie jestem przeciwnikiem swapów ale po prostu jako fan marki jaram się jak coś się robi z rzeczy BMW
A tu klops. Będzie UZ kurde. Znajomy z Brzezin który zresztą składał mi mój słupek składa UZ-ta na kuciźnie i wałkach pod turbo na tym największym borgu EFR. Nawet nie chce myśleć jak to bęzdzie zapalać z dołu...
Powodzenia!

A tu klops. Będzie UZ kurde. Znajomy z Brzezin który zresztą składał mi mój słupek składa UZ-ta na kuciźnie i wałkach pod turbo na tym największym borgu EFR. Nawet nie chce myśleć jak to bęzdzie zapalać z dołu...

Powodzenia!

- Alek22
- User
- Imię: Aleksander
Dawno nie było Up.
Projekt ma się dobrze, wpadło nowe serducho tym razem turbouzet . Mam nadzieje ze niedługo skończę projekt i opisze pełen spec. podparty wykresem i video z przyspieszenia
0-350km
SPY PHOTO >>>>>>>

Projekt ma się dobrze, wpadło nowe serducho tym razem turbouzet . Mam nadzieje ze niedługo skończę projekt i opisze pełen spec. podparty wykresem i video z przyspieszenia
0-350km

SPY PHOTO >>>>>>>

Przyjdzie jeszcze czas na s54 1000hp +deejeys pisze:Czytam tak już cały czas, trzeci raz się zbieram coś napisać. Generalnie to mi w pierwszej chwili było trochę smutno, że silnik wypada mimo wszystko. Nie jednej osobie pokazywałem film z zegarów jak to jedzie zwłaszcza, że to silnik BMW w BMWAbsolutnie nie jestem przeciwnikiem swapów ale po prostu jako fan marki jaram się jak coś się robi z rzeczy BMW
![]()
Powodzenia!
-
- Forumowicz
- Imię: Sebastian
Wreszcie up. Konkrety prosimy, konkrety ^^
-
- Forumowicz
- Imię: Adam

-
- Forumowicz
- Imię: Kamil
Jak postępy z 1UZ?
Ile ten silnik jest w stanie przyjąć w serii po odprężeniu?
-
- Forumowicz
- Imię: Karol
Na Youtube już pali gumy i przyjmuje 1,55 barw. PoszukajKusy6 pisze:Jak postępy z 1UZ?
-
- Forumowicz
No widziałem, na jakim paliwie i dlaczego akurat na dwóch turbinach, jakich? Jakie sprzęgło, skrzynia?Blacha pisze:Na Youtube już pali gumy i przyjmuje 1,55 barw. PoszukajKusy6 pisze:Jak postępy z 1UZ?
Pytam bo sam rozważam w przyszłości ten silnik na podobną moc
-
- Forumowicz
- Imię: Marek
Ten silnik i te turbiny siadły w tej budzie jak fabryka
Jestem fanem v8 i cieszy mnie widok takiego projektu.
Tylko czy nie będą za późno wstawać,to jakiś przemyślany wybór tych sprężarek czy po prostu "były"?
Czekam na jakiegoś diesel świra i tłuste dymiące jak cały kraków m67d44 

Jestem fanem v8 i cieszy mnie widok takiego projektu.

Tylko czy nie będą za późno wstawać,to jakiś przemyślany wybór tych sprężarek czy po prostu "były"?

- Boltequu
- Nowy na forum
- Imię: Patryk
Re: E36 stage 2 M5xxb28 BWs300sx / Emu / wałki 300st / max rpm
Popychacze 33mm z m54 przerobione na mechaniczne ze sprężyna i zaworem z m50nv szklanki musiałem ściąć o 1mm od spodu żeby zrobić bezpieczny luz między popychaczem a sprężyną

Panowie ktoś ma wiedzę czy na seryjnych wałkach z m54b30 tez trzeba przy takiej konwersji podcinac szklanki? nie bardzo wiem w jakim celu skoro jest luz, moze ma ktos wiedze na ten temat?
-
- User
- Imię: Andrzej
Sprzeglo ci sie nie slizga przy tej mocy?
- KonradGT
- Forumowicz
- Imię: Konrad
Przecież miał tutaj dwutarcza.
-
- User
- Imię: jarek
Średnica sprezyny i talerzyka m50 jest większa i pod szklankę m54 wypadałoby zrobić troche miejsca. Panowie lepiej zdradźcie czym zatkać otworki w chydropopychaczu? Przerobiłem hydraulikę na wałeczki i przez 15 minut pracy było cicho do puki olej nie pomógł kasować luzy...
-
- User
Niczym nie zaślepiasz, wałeczek jest dość pasowny. Jak ci się silnik zagrzał i słyszysz pracę zaworów to może zbyt duże luzy zaworowe zrobiłeś? Ogólnie na mechanice słychać delikatnie ich pracę, na hydraulice jest ciszej więc tego samego bym się nie spodziewał.