E36 2,5L M50 Turbo Mat Suszara pierwsze: 393KM 504nM stage 1

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
Zielok
Turbo-Team
Imię: Kuba
Kontakt:

Re: e36 2,5L M50 Turbo Burbo :P Mat Black Suszara /// .

Post autor: Zielok »

niezłe marchewy idą z wydechu haha, musi zamiatać skoro tak dupą zarzuca. gratulacje projektu
www.bmw-wloclawek.pl
k64
Forumowicz
Imię: Kamil

Post autor: k64 »

zalegle zdjecia z wyrwanego mocowania , co powodowalo ukrecanie pol osek itd , poiluretany, i takie tam...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

,auto zaczyna sie zbroic na przyszly sezon, na wieksza moc, na wieksze doladowanie, i ogolnie to cwiartka.

zima huhuhuhu :śmiech:
szalwi
Nowy na forum
Imię: Mateusz

Post autor: szalwi »

Przeczytałem cały temat i poprosu WOW :eee: ładnie i kolorystycznie autko sie prezentuje całkiem całkiem :pasuje: Widziałem że masz pompe walbro,ile ona pompuje tz. cisnienie i przepustowość?
k64
Forumowicz

dzieki, walbro dla bezpieczenstwa , seryjna tez podola te 3,5 bara ja mam teraz 3 bary na listwie ale to tam kwestia ustawien, 255 na godzine wali walbro. :piwo:
Awatar użytkownika
korona
Administrator
Imię: Adam

Post autor: korona »

Podobno stara turbina sprzedana. Wybrałeś już coś większego?
www.turboBMW.pl
k64
Forumowicz

narazie etap zamawiania, ale jeszce wybieram model :heh:
k64
Forumowicz

miniony sezon dlugo nie trwal bo auto pozno zostalo wystrojone ,zawsze cos, ale starczylo to abym mial chetki na wiecej.
Na ostatnich cieplych dniach auto ozylo, mbc poprawil wstawanie turbiny (predzej byl poprostu podlaczony ale rozkrecony na max), podniesiony zostal boost na 0,8 i wg dawal rady do konca , i wykresu niestety nie mam ale napewno bylo cos kolo 350~ hp , turbina pieknie daje rady i zapomnielismy sie i przy pierwszej probie na na 2sek bylo 1,5 bara UUu ale nic sie nie stalo alee pora na cos wiekszego.

http://www.youtube.com/watch?v=f-4xpVBKMCs" onclick="window.open(this.href);return false;

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pora chyba na stage II ,
hebr
Nowy na forum
Imię: Adam

Post autor: hebr »

twoje filmiki i beemka to jest to co przegladam wkolko:) masz jakies zdjecia w wiekszych rozdzielczosciach?? powinni cie inni urzytkownicy nasladowac jezeli chodzi o ilosc filmikow wkoncu bmw turbo choc caly czas pojawiaja sie nowe projekty to i tak to jest rzadkosc w polsce i dlatego powinno byc to uwiecznianie na kamerze:P
k64
Forumowicz

czesc, co tam slychac? :śmiech:

wszyscy cos robia a sie nie chwala :greek2: no to ja sie pochwale ze pare dni temu wkoncu wskoczylem do bmw ktore ponownie jak co roku wjezdza
w garaz po kwiatkach :devill2: w takich warunkach mozna juz cos zrobic zimno bo zimno ale jasno i nie pada

ale od poczatku napisze najpierw o przygodzie, wyjsmiejecie mnie ale plyn w chlodnicy zamarzl mi jak bylo swego czasu -20 ! bylem pewny ze jest dobrej jakosci, nie dolewalem raczej wody przez caly sezon ! ale udalo sie raczej w pore zareagowac, nie byla to cala kosc zamarznieta a dopiero krysztalki ktore mozna bylo zgniesc ... rozmrazanie dmuchawa, spuszczanie wody ... i tak auto sobie stalo. Sprawdzilem pare dni temu kompresje itd i raczej wszystko ok, swiezo zamocowana chlodnica zalana woda, silnik pali na dotyk nic nie kopci , blok nie rozerwany i glowica tez raczej ok

jako ze cos nalezy zawsze podlubac na nadchodzacy sezon to zaczelo sie od kolektora , stary z ucieta flansza ktora laczyla 3cylindy + 3cylindry w jedna rurke do sprzedanej juz turbiny ihi vf43.
Obrazek

po zdjeciu kolektora (latwo poszlo) , zero pekniec , czy czegos niepokojacego, jedyne zdziwienie to sruby ktore z turbiny jak i z kolektora przy glowicy nie zbyt dobrze byly dociagniete ... wiec pewnie przeciazenia i drgania ktore panowaly przez ten sezon spowodowalo to i owo ....

miedzy czasie raczej na probe ? :) chlodzona woda, AR70 przod , tyl ~ niby 0,60 ale jest nieco wiecej ... dokladnie nie wiem :wink2: w kazdym razie nowka, brak oznaczen, wygrana na licytacji po malych pieniazkach , i oznaczenie GT35 do 600hp. zreszta rozmiary wirnika i ar na to wskazuja - produkowane w angli na licencjach panstwa ktore zacznie dominowac niebawem na swiecie :dry:

ale najwazniejsze to twinscrool dzieki ktoremu moge zrobic kolektor ktory bedzie jak "cos" juz skonczony pod lepszej jakosci turbo. CHoc nie powiem ze milym zaskoczeniem bylo by gdyby to cos pozylo dluzej niz pare tygodni? :blink2: w kazdym razie znam kogos kto na czyms takim jezdzi dlugi okres czasu i wszystko jest ok :devill2: ba , pod maska 700hp.

porownanie do poprzedniej dmuchawki.
Obrazek

blok silnika po zdjeciu kolektora w nienagannym stanie, zero wyciekow oleju itd
Obrazek

no i zabralem sie za kolektor, wyprowadze jeszcze wejscia na zew WG jak cos zamowie sensownego
Obrazek

Gitarraaaa , nowe wymiary ic to szerokosc ta sama co byla , wysokosc 33cm? , 3cale wyjscia z redukcja na 2,5 (przepustnica 2,5 i rury wiec ok)
Obrazek

zamocowanie, choc zderzak jeszce troche powycinamy :rolleyes2:
Obrazek

będzie tez nowa deska do zegarow, przelacznkow i pierdol ktore byly zawieszone gdzies na drucie ...
Obrazek

prezent od dziewczyny na swieta :wink2:
Obrazek

pare dni temu doszedl gadzet do pomiaru tmp z 2 czujnikami :
Obrazek
Obrazek
Pomiar temperatury dokonywany jest przez wysoko wyspecjalizowane
czujniki firmy DALLAS-MAXIM, Model DS18B20,
Pomiar temperatury dokonywany jest co 1 sekundę.
dodatkowo posiada voltomierz (osobny kabel) ...

no to sie wlepilo w dolot na tulejce ktorej nie widac.
Obrazek
Obrazek

noo , panowie do roboty, wiosna niebawem .
k64
Forumowicz

Obrazek

wisi mi to :śmiech:
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team
Imię: Radek

Post autor: g-rad »

Ładna locha ;)
k64
Forumowicz

kolejne zmiany /

pierwsza tak duża turbina w silniku m50 wkońcu się zakręciła :heh:

Zawór WG rowniez umieszczony , sterowanie nim to czysta przyjemnosc, najwazniejsze to chyba dobre umiejscowienie aby wlasnie tak plynnie działal.

WG 60mm Vband - dla testow zalozylem sprezyne ktora otwiera zawor s nagle przy 0,4 bar i utrzymuje pięknie 0,4 -> 0,5.
Spaliny idealnie wchodzą do niego tak jak książkowo powinno sie to robic, prosto z cylindrow pod kątem łagodnym i najbliżej krótko.
zrobione są rowniez przegrody aż do konca tłoczka samego WG aby nie zakłocać działania twinscroola.

Mimo ze wg uchylil sie i dawal rady tylko 0,5 bara a i dobrze bo narazie nie robilem zmian w mapie a szkoda by bylo wywalic w powietrze coś :śmiech:
to napisze krótko ! MASAKRATOR , :shock: jest dupniecie dokladnie w zakresie najwiekszej mocy w m50, wkoncu i tak po to sie turbi zeby krecic wysoko ?

specjalnie dla maleckisa -> Rock`and roll scrimer pipe :wink2:
http://www.youtube.com/watch?v=U7B5dRuw ... rofilepage" onclick="window.open(this.href);return false;

Jest dokladnie tak jak liczyłem ,tego pragnela ma dusza :cool2:
Calkiem inna jazda niz na poprzedniej turbinie , i napewno po bolki ten samochod doladownia nie pokaze ale wkoncu to nie diesel :śmiech:
bedzie proba jeszcze zrezalizowania pare pomyslow ale opisze jak juz beda.
temperatura w dolocie ok 22C przy testach.

co do samego umiejscowienia WG jak i pare innych pierdol - jeszce nieco sie pozmienia wiec zdjecie juz teraz aktualnie nie jest. :śmiech:
aha, predzej robiac cos dla pokazu i turbine wieszajac tak wysoko sobie pomyslalem bedzie wiecej miejsca, tak teraz -> miejsca zaczyna brakowac, obojetnie co sie nie wymysli nie mozna zrobic czegos idealnie , nie wiem jakimi magicami sa inni ze tak ladnie potrafia upchac loche kolo lampy macie mistrza bo nawet u mnie problem jest dokrecenie niektorych elementow. - zawsze kosztem czegos aby byl dolot czy kolektor idealnie rozwiazany. :down:

Obrazek
Obrazek

wszystko zostalo zdemontowane, proby wyszly ok.auto do sprzedania :kwasny: zartuje :wink2:
Awatar użytkownika
Michał_Małecki
Forumowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Michał_Małecki »

Kamilu, już Ci pisałem na gadu ... ale muszę też w temacie! ZMIAŻDŻYŁEŚ! :clap:

Ja chce filmiku z kabiny, jak ten WG zionie ogniem ponad maskę! :śmiech:
Maleckis Motorsport
Awatar użytkownika
forti
Forumowicz
Imię: Grzes
Kontakt:

Post autor: forti »

O kurcze jestes niesamowity Kamil :shock: :lol:
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team
Imię: Radek

Post autor: g-rad »

Prawdziwy łapacz na gołębie :)
Podoba mi się.
http://www.youtube.com/user/Lesioo086#p ... y8EIafpMR4
ODPOWIEDZ