Witam po dłuższej przerwie.
Prawdę mówiąc po sezonie nie miałem większych planów na 2012 związanych z moim driftowozem. Niektóre moje części znalazły się w autach klientów, a sam samochód zapadł w długi sen zimowy jeszcze zanim tak naprawdę rozpoczęła się zima. Powoli tworzyłem sobie listę punktów, które chciałbym zrobić na nowy sezon i w pewnym momencie okazało się, że wyszło ich całkiem sporo. Zabrałem się wiec niedawno do roboty, bo po sesji na studiach miałem trochę więcej wolnego czasu.
Na ostatnim treningu na torze zrobiłem z dyfra mielonkę, więc pojechałem na szrot i kupiłem kolejny dyfer 4.44. Marcin go pospawał i liczę, że przejeżdżę na nim kolejny sezon. Przy okazji zamówiłem sobie regulowane wahacze na tył, złożyłem całe zawieszenie z tyłu na poliuretanach oraz powymieniałem łożyska w kołach z tyłu.
Jeszcze pół roku temu uważałem, że wydać 1 tys. zł na rozrząd w silniku, który można kupić za 3 tys. zł jest niepotrzebnym wydatkiem. Jednak ostatnio szał na JZ?ety zrobił się na tyle duży, że postanowiłem zadbać o mój silnik. W trakcie sezonu podczas którejś z wieczornych chłost po okolicy rozszczelniła mi się pompa wody na łożysku, ale na szybko ją uszczelniliśmy i olałem sprawę. Z okazji zimy wymieniłem więc zarówno pompę wody, termostat jak i cały rozrząd.
Nowa pompa wody
Elementy rozrządu
Pozdrawiam Japończyka, który dokręcał tą śrubę; miałem momenty, w których chciałem olać tą całą wymianę rozrządu właśnie przez nią.
Rozrząd złożony ? swoją drogą niezbyt tania ta przyjemność?
W końcu przyszedł czas na graty bezpośrednio związane z mocą silnika. Kolektor wydechowy KSRacing bardzo spoko, jakość wykonania rewelacja, ale przykręcenie go na silniku w aucie na fest to ?tylko? 2 godziny. Na nim zasiadło wielbione przeze mnie GT3076R.
Downpipe
Wirnik, przewody do chłodzenia wodą, spływ
Z góry
EBC MAC
Chłodnica oleju
Dzisiaj silnik odpaliliśmy z Marcinem już na GT30 - wszystko poszło gładko.
dani88 pisze:e30 Marcina

??

wole nie myslec jak to bedzie latac.... pogratulowac projektu, do zobaczenia na torze

Tak, to driftowóz Marcina. Myślę, że pierwsze testy na torze już w ten piątek.
Blacha pisze:MIchał a co za bolid stroisz? Przez chwile myślałem że to twój driftowóz ale ty masz 1JZ-GTE a poza tym turbinka jakaś większa...
Chyba widze drążek wybieraka biegów z BMW (konwersja skrzyni do 2JZ-GTE)?
Te kolektory wydechowe braliście chyba hurtem, jak ma się ich jakość do ceny?? Jaki jest cel do osignicia? więcej km czy mniejszy lag?
Powodzenia i pozdrawiam
Nie, to nie moje autko. 2JZGTE ze skrzynią od BMW E36 328i w starej, poczciwej E30tce na wąskiej lampie

. Cały projekt w swoim czasie opiszemy na forum. Kolektory KSRacing wzięliśmy łącznie 3 - 1 dla mnie, 1 dla naszego klienta Piotrka Ficińskiego i 1 właśnie dla Marcina. Zamawiając je nie mieliśmy konkretnego celu, ale już wiemy, że spisują się rewelacyjnie.
Stay tuned,
Michał Małecki & Marcin Wittchen.