Turbokebab e36 320/325 coupe

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
SIMRowiec
Forumowicz
Imię: Piotr

Re: Turbokebab e36 320i coupe

Post autor: SIMRowiec »

Chyba nikt wcześniej nie składał tego z taką podkładką więc wynalazłeś nową metodę rozwiązania problemu, opisz ją u siebie w temacie dla przyszłych pokoleń ;) WG to model który FMIC miał w ofercie, zarówno jego jak i hx35w kupiłem w super cenie na pośmiertnej wyprzedaży uturbionej hondy.

Tak, dupa jest 12cm2, do 2.5 litra będzie idealna, w dwójaku liczę się ze sporym lagiem. Dlatego chyba zgłoszę się do mcgivera po czipa z podniesioną odcinką, żeby chociaż trochę skorzystać z tego boostu.
Awatar użytkownika
szarybmw
Forumowicz
Imię: mat

Post autor: szarybmw »

Ponoć da się podnieść odcinke za pomocą det-a ;) poszukaj
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team
Imię: Radek

Post autor: g-rad »

da się w fuel implancie
SIMRowiec
Forumowicz

W sobotę trochę podziałałem przy kebabie i na tą chwilę wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i najważniejsze:
Obrazek

dolot, jest już właściwie skończony, przymiarka BOV-a
Obrazek

Holset średnio nadaje się do down-mounta, ze wszystkim jest naprawdę ciasno, z położenia wastegate'a też nie jestem do końca zadowolony możliwe, że będę jeszcze to przerabiał. Nie zdążyłem zrobić zdjęć ale mam też zrobiony dolot od turbo do ic, przy czym jeszcze z nim walczę bo przy jego aktualnym położeniu prześwit pod autem wynosi 8cm a to raczej mało :/ zrobiłem także dolot do turbiny, zastosowałem zwężkę która ciasno wchodzi do wnętrza strony zimnej, dodatkowo wkleiłem ją na silikon, całość bardzo dobrze pasuje, po sklepaniu blachy osłaniającej poduszkę silnika nawet się z nią nie styka.

Aktualnie mam dylemat, czy stosować restryktor oleju przed turbiną, spotkałem się już z wieloma zdaniami. Jedni piszą że holset nie wymaga restryktora a inni piszą że wręcz przeciwnie ale nigdzie nie ma podane jaką miałby mieć średnicę. Jak ktoś ma to ogarnięte to proszę o podpowiedź.
Awatar użytkownika
leo
Turbo-Team
Imię: Adam

Post autor: leo »

pokaz to zdjęcie z połączenia turbiny i IC bo też mam z tym mały dylemat. Ja u siebie odwróciłem muszlę kompressora i wyszedłem pod kolektorem
BMWexpert Motorsport
Awatar użytkownika
maveric004
Turbo-Team
Imię: Rafał

Post autor: maveric004 »

Wiesz co jak ja bym miał taki dolot robić to bym się załamał u siebie gdzie mam pełno miejsca nie mogę ogarnąć jak z tym sobie poradzić :/ Tym bardziej ze nie mam możliwości spawania amelinum a nierdzewkę migomatem to słabo będzie wyglądać:/
rom089
User
Imię: roman

Post autor: rom089 »

nierdzewke mozna migiem ;) tylko trzeba argon zamiast dwutlenku no i drut nierdzewny i idzie az milo ;)
max325
User
Imię: marek

Post autor: max325 »

rom089 pisze:nierdzewke mozna migiem tylko trzeba argon zamiast dwutlenku no i drut nierdzewny i idzie az milo
Wystarczajaca jest mieszanka.
SIMRowiec
Forumowicz

Nie jest tak źle z tym dolotem, w holsecie przeszkadza trochę gigantyczna muszla kompresora i jej wylot zagięty pod jakimś dziwnym kątem, na szczęście można wszystko przekręcać i idzie jakoś znaleźć optymalną pozycję. Wstyd się przyznawać ale ja spawam zwykłym czarnym drutem w osłonie CO2 i spawy wychodzą nawet spoko. Wydech który kupiłem też wygląda na spawany taką metodą i przeżył bez problemu parę lat więc nie zamierzam się nad tym jakoś spuszczać.
SIMRowiec
Forumowicz

W sobotę udało się podpiąć ecumaster'a, mieliśmy stroić jednak okazało się, że holset puszcza olej. Jak go dostałem to był suchy, dlatego na razie wydaje mi się że jest to wina spływu który wyszedł w sumie poziomy a i średnicą nie powala. Dlatego chciałbym zastosować elektryczną pompkę oleju do przetłoczenia go z turbiny do miski. Widziałem takie rozwiązanie u korony i dawało radę. Nie wiem tylko gdzie taką pompkę znaleźć. Wszelkie pomysły mile widziane.
Awatar użytkownika
Michał_Małecki
Forumowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Michał_Małecki »

SIMRowiec pisze:Nie wiem tylko gdzie taką pompkę znaleźć. Wszelkie pomysły mile widziane.
Pompa tłocząca olej z dyfra na chłodnicę w Nissanach S13.
Maleckis Motorsport
Awatar użytkownika
szarybmw
Forumowicz

A masz restryktor oleju na wejsciu ?

Był temat o spływie w miskę poniżej lustr , Widzę że potwierdzasz moją teorię .
SIMRowiec
Forumowicz

Na wejściu mam restryktor 1,5 mm. Rozglądałem się za pompą z s13 już jakiś czas temu ale teraz to rarytas i ciężko ją dorwać.
Awatar użytkownika
szarybmw
Forumowicz

To też nie jest idealne wyjście . Sam Korona pisał że miał problemy z taką pompką przy splywie .
Awatar użytkownika
Michał_Małecki
Forumowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Michał_Małecki »

A jesteś pewien, że dotychczas ta turbosprężarka miała dobre i szczelne uszczelnienie? Była sucha, bo może ktoś ją wyczyścił. Masz Holseta, masz żeliwny kolektor, więc turbina wypadła w miejscu, w którym zawsze nam wypadała. Nie mieliśmy nigdy problemów z puszczaniem oleju przez turbosprężarkę prócz jednego HX, który wymagał restryktora 0.8mm. Jakbyś nadal chciał iść w stronę pompki do spływu to mam chyba z 2 szt od S13tek.
Maleckis Motorsport
ODPOWIEDZ