Dzięki Panowie za miłe słowa.
Grzesi(E30)k pisze:Tym można karać +90% aut na ulicy bez zmieniania biegu

Zdecydowanie, dla mnie najfajniejszym biegiem w tym samochodzie jest 5.
. pisze:od kiedy realnie turbina gotowac jest do pracy? tzn doladowanie michale, bo na wykresie nie widac wszystkiego a jak by nie bylo gt40 łopaty ma swoje.
ladnie wyszlo

W okolicach 3200-3500 można uzyskać 1.0bar. Natomiast przy tych obrotach boost ustawiłem ostatecznie na 0.6bar.
korona pisze:A ja mam pytanie czy nie dało się utrzymać stałego momentu do końca? Powyżej 5,5tys leci w dół razem z mocą, czyżby za duże ciśnienie na wydechu? Mimo wszystko zaje...y wynik, gratki!
Nie sądzę, że to kwestia wydajności układu wydechowego, ponieważ jak mierzyliśmy silnik na 0.6bar, później na 0.8bar, to krzywe wyglądały bardzo podobnie. Przy 0.6bar było 420KM i moment również spadał w zakresie wyższych obrotów.
DOHC pisze:Jakich problemów konkretniej nastręczyło wam ITB + turbo? Robiliście synchro przepustnic ?
Pozdrawiam
Dotychczas w S50 Turbo, gdzie także mamy ITB, nic z nimi nie trzeba było robić, w niczym nie przeszkadzały. Natomiast w S38, gdzie fabrycznie w wersji wolnossącej podciśnienie na wolnych obrotach jest bardzo niskie rzędu -0.3bar, to po dołożeniu turbosprężarki vacuum spadło do -0.1bar, co bardzo utrudniało wystrojenie silnika na niskich obciążeniach.
filip pisze:ładnie! jaka średnica wydechu ?
3.0"
Kilka zdjęć spod maski na koniec:
Pozdrawiam,
Michał Małecki.