E36 QP-E m50b25 + odkurzacz EATON M62

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grzesi(E30)k
Turbo-Team
Imię: Grzesiek

Re: E36 QP-E m50b25 + odkurzacz EATON M62

Post autor: Grzesi(E30)k »

Wygrzebałem w czeluściach internetu takie oto foto :D

Obrazek
-chałturnik-
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team
Imię: Piotrek

Post autor: elmo0104 »

Sławek, nowy dolot to ponowne strojenie CIę czeka co?
Profesjonalna Regeneracja Vanosów Mxx,Sxx
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz
Imię: Sławek

Post autor: sierRKA »

elmo0104 pisze:Sławek, nowy dolot to ponowne strojenie CIę czeka co?
juz z Michałem rozmawiałem :wink2: i będzie troszkę agresywniej jeszcze...
mam zamiar zrobić całkowicie inny, lepszy dotot do eatona. szczególnie pozbyć się tej restrykcji i zrobić made in home swojego airbox-a, który będzie ładowany powietrzem prosto z lampy przedniej :ph34r:
chcę zrobić coś takiego, aby jak najbardziej "pomóc" kompressorowi w zaciąganiu powietrza, a to jak wiadomo, za dobrze mu nie wychodzi.
pzdr
"sierRKArs"-używane części samochodowe wszystkich marek. tel. 691-211-616
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team

Już wiem po co pytałeś o wycinanie w szkle otwofu fi 70mm:P hehe. Powodzenia zyczę! Michał tez mi opowiadał że jak wyjął lampę to doładowanie wzrosło :) ciekawe zachowanie prezentują eatony!
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz

elmo0104 pisze:Już wiem po co pytałeś o wycinanie w szkle otwofu fi 70mm:P hehe. Powodzenia zyczę! Michał tez mi opowiadał że jak wyjął lampę to doładowanie wzrosło :) ciekawe zachowanie prezentują eatony!
ja mam tak, ze oprocz praktycznie musi byc jeszcze ladnie.
chce wywalic swiatlo drogowe, w lampie wyciac otwor, wlozyc ladnie ruke i wpiac ja do puszki, w ktorej bedzie zamkniety filtr. mysle ze oprocz tej restrykcji ten dodatkowy dolot w duzym stopniu wplynie poprawnie na przyrost tj. doladowanie. :wink2:
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
Awatar użytkownika
korona
Administrator
Imię: Adam

Post autor: korona »

sierRKA pisze: chce wywalic swiatlo drogowe, w lampie wyciac otwor, wlozyc ladnie ruke i wpiac ja do puszki, w ktorej bedzie zamkniety filtr. mysle ze oprocz tej restrykcji ten dodatkowy dolot w duzym stopniu wplynie poprawnie na przyrost tj. doladowanie. :wink2:
A kontrolami policji na każdy widok auta na ulicy się nie martwisz? I tym że wodę będzie łapało? Ja bym zrobił chwytak powietrza obok IC i halogena w zderzaku i skierował je do góry, sam się przymierzam do tego ale jakoś nie umiem skończyć
www.turboBMW.pl
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz

korona pisze: A kontrolami policji na każdy widok auta na ulicy się nie martwisz? I tym że wodę będzie łapało? Ja bym zrobił chwytak powietrza obok IC i halogena w zderzaku i skierował je do góry, sam się przymierzam do tego ale jakoś nie umiem skończyć
myslalem Adamie wlasnie o tym co zrobie jak pan milicjant poprosi o demonstacje swiatel dlugich, a tu zamiast swiatła-rura :eee:
rozwazam wlasnie zrodlo powietrza z kratki przy halogenie i myslalem poczatkowo zrobic to z rury spiro, z tym ze jest ona troche wiotka.
zobacze jeszcze...najwazniejsze to przerobic dolot przy samym wejsciu kompressora.
rozwazalem tez zrobienie wlotu w samej masce, ale jakos szkoda mi jej ciac, a z drugiej strony troche to za bardzo tjuningowe.
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
Awatar użytkownika
Grzesi(E30)k
Turbo-Team
Imię: Grzesiek

Post autor: Grzesi(E30)k »

Co do rur to widziałem takie przeźroczyste z jakiejś gumy czy plastiku (trudno określić) i zbrojone na około drutem.

Obrazek

Coś takiego podobnego.

Rozważałem zaadoptować to na tunele powietrzne do tarcz bo do aktualnej dokładki oryginalne nie pasują.I z całą pewnością wygląda solidniej niż te wiotkie alu
-chałturnik-
mcgiver
Turbo-Team
Imię: Rafał

Post autor: mcgiver »

Grzesi(E30)k pisze:Co do rur to widziałem takie przeźroczyste z jakiejś gumy czy plastiku (trudno określić) i zbrojone na około drutem.

Obrazek

Coś takiego podobnego.

Rozważałem zaadoptować to na tunele powietrzne do tarcz bo do aktualnej dokładki oryginalne nie pasują.I z całą pewnością wygląda solidniej niż te wiotkie alu
szukaj w przemysle .
stosuje sie je do goracego powietrza np w transporcie materiałów sypkich we wtryskarkach , bardzo dobry patent.
Sultan of spin
User
Imię: Maciek

Post autor: Sultan of spin »

Od pewnego czasu sam zastanawiam się nad zastosowaniem takiego węża, po tym jak byłem na targach i widziałem stoisko formy Masterflex, bardzo solidnie to wygląda.

http://masterflex.pl/produkty/listaProd ... o_250___C/" onclick="window.open(this.href);return false;

Mają tam różne przewody i ciekawym wytrzymujące 0,3 bara nadciśnienia i 1000ct C.

Mają też takie złączki:
http://masterflex.pl/produkty/profilPro ... TOZKOWYCH/" onclick="window.open(this.href);return false;

Jak by ktoś był poważnie zainteresowany to akurat jestem w Płocku i mogę do nich podjechać.
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz

eaton dzisiaj poszedł wek z bawarki i zabrałem się za poprawienie błedów dolotu:

"stary" kontra "nowy" wlot kompresorra :ph34r:

Obrazek
Obrazek

zeby nie było w tej "puszce" nie zabrałem milimetra powierzchni heh :wink2:

Obrazek

jutro ciosam do końca i zobaczymy czy wejdzie całe kolano hamburskie czy będzie jakiś custom.
pzdr
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team

Teraz eatonik odetchnie pełną piersią:) Aż Ci się troszkę flansza roztopiła :D Mam nadzieję, różnicę odczujesz! Powodzenia!
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz

elmo0104 pisze:Teraz eatonik odetchnie pełną piersią:) Aż Ci się troszkę flansza roztopiła :D Mam nadzieję, różnicę odczujesz! Powodzenia!
ja też mam cichą nadzieje, że będzie dobrze. Jak Twoj bolid?? mamy maj więc można byłoby jakiś wakacyjny spocik zorganizować...
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz

Tworząc nowy dolot, którego jeszcze nie miałem czasu dokończyć :rozczarowany: (praca, praca i znowu praca), ciągle nie mając nadzieji na złoty środek rozwiązania problemu, cały wolny czas grzebałem w internecie. miałem zamiar pochłonąć jak najwięcej wiedzy co "piszczy w trawie" z tymi eatonami.
złapałem kontakt z człowiekiem, który kompressoruje namiętnie hondy, rozbierał kilkakrotnie eatony, obecnie montuje je w silnikach kręcących się w lewo :eee:
do czego doszedłem:
- zużyty kompressor (rotory)
- źle dobrane przełożenie
- skopany dolot
- uszkodzone, ślizgające się elektrosprzęgło
- uślizgi paska wielorowkowego
dzisiaj poprawiłem łoże napinaczana (była trochę nieosiowo, dlatego rolka piszczała), zamontowałem eatona pozostawiając inflow bez jakielkowiek puszki czy filtra (tylko w celach porównawczych), napiąłem konkretnie pasek, jazda i :eee: , auto nie do poznania. szczegółna różnica w parti obrotów gdzie łapało zadyszkę i brakowało doładowania. fakt faktem jest spadek o jakieś 0,1 max 0,2 bar ale przecież inflow eatona jest z tyłu pojazdu i podejrzewam, że występuje tam płaszcz podciśnienia( w końcu kolarze amatorzy też lubią jechać za pks-em hehe).mam nadzieje, że przydadzą się komuś kto zacznie przygodę z eatonem.
w miejszych jednostkach nie trzeba pewnie aż tak się podniecać ale jednak b25 czy b28 już trochę tego powiętrza zjada. teraz czas dokończyć dolot, zrobić dobry nawiew na filtr i w drugiej połowie czerwca do Poznania :wink2:
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz

bym zapomniał: silnik dużo szybciej się wkręca na obroty ( ciągnie pięknie do odcinki) i sam eaton zmienił głos i troszkę ucichł :clap:
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
ODPOWIEDZ