POZDRAWIAM

Tak, kolektor mamy nowy - to jest spy photo z prac nad nim prowadzonych przez Krismax'a:korona pisze:Krzysztof, i jak, jeździsz już? Widziałem do sprzedania twój kolektor wydechowy więc wnioskuję że masz coś nowego - pochwal się
Widzę żeliwo, chyba pierwszy taki w PL, dawać więcej zdjęćMichał_Małecki pisze:Tak, kolektor mamy nowy - to jest spy photo z prac nad nim prowadzonych przez Krismax'a:......korona pisze:Krzysztof, i jak, jeździsz już? Widziałem do sprzedania twój kolektor wydechowy więc wnioskuję że masz coś nowego - pochwal się
Ale chyba w garażu a nie w aucie?krismax pisze:Chwilowo jest u mnie
Luźno jak na niskie planowane doładowanie i przeznaczenie auta jako szybki dupowóz, tłoki jak nie złapią odpowiedniej temp. to mogą latać po cylindrze i ukosować się. W celu zapobiegania temu będziesz musiał Krzysztof mocno katować silnikMichał_Małecki pisze: Dół silnika złożony, pasowanie 0.1mm
Obojętnie kto i co by pisał uważam, że podjąłem słuszną decyzję zmuszając tatę do takiego pasowania. Gdzieś mam agresywne pasowania 0.05-0.06, kiedy temperatura pójdzie w górę i silnik się wysra. Wystarczy jedna ostrzejsza wizyta na torze i połowa silników wypierdut. Długo zastanawiałem się nad pasowaniem w taty silniku i na podstawie rozmów z osobami o znacznie większej wiedzy ode mnie i znacznie większym doświadczeniu podjąłem ostatecznie taką decyzję. Czasami mam okazję porozmawiać przez Skype z Andreasem z PPF-u. Teraz już mają mniej projektów marki BMW, ale opowiadał mi sporo o ich starszych dziełach. Do mocy 450-500 KM jak zakuwali silnik pasowali tłoki na 0.08-0.09mm. Dla większych mocy nawet i 0.12mm. Te pasowane na 0.09mm przy 450 KM nigdy nie miały problemów z ?ukosowaniem się? czy klepaniem. Jestem też w kontakcie z takim Jake?em z Australii ? jest oficjalnym tunerem Autronica w tym kraju ? jak opowiadałem mu o przypadku Krismax?a, gdzie jak wszyscy wiemy silnik się zatarł przy pasowaniu 0.05mm, to on nie mógł zrozumieć dlaczego tak ciasno został spasowany silnik. Po za tym tata jako samochód do pracy ma E30 1.8 i wcale już nie planujemy doładowania 0.6bar. Oczywiście nie idziemy tak grubo jak Ty w dwa bary, ale coś tam na pewno dmuchniemy. Wymiary cylindrów różnią się delikatnie. Każdy tłok był indywidualnie obrabiany na CNC, aby go jak najlepiej poprawić ? stąd konieczne również były indywidualne pasowania każdego tłoku w jego cylindrze w bloku. Ale żebyś nie powiedział, że Poznań drutuje, to dodam, że różnica pomiędzy poszczególnymi cylindrami mieści się w granicach 0.04mm (różnica nie w pasowaniach, tylko w wymiarze cylindra).korona pisze:Luźno jak na niskie planowane doładowanie i przeznaczenie auta jako szybki dupowóz, tłoki jak nie złapią odpowiedniej temp. to mogą latać po cylindrze i ukosować się. W celu zapobiegania temu będziesz musiał Krzysztof mocno katować silnikMichał_Małecki pisze: Dół silnika złożony, pasowanie 0.1mmNa jaki dokładnie wymiar macie zrobione cylindry?
Seryjna skręcona ARP.korona pisze:Uszczelka pod głowicę Cometic jak u Krismaxa czy coś innego?