Na przełomie marca i kwietnia miałem przyjemność pracować nad BMW E30 Sedan Tymoteusza. Z fabryki wyjechało jako 320i, za życia otrzymało silnik M20B25, do którego dołożyłem właśnie instalację turbosprężarki. Samochód budowany do codziennej jazdy oraz sporadycznych wizyt na track-day?ach. Instalacja oparta o turbosprężarkę Borg Warner S200SX w rozmiarze S246. Resztę pokaże poniższa fotorelacja.
Samochód z zewnątrz i wewnątrz bardzo ładnie utrzymany
Pod maską ?przed?
Najpierw zabrałem się za kolektor wydechowy. Zdecydowałem się wykorzystać fabryczne kolektory.
Wstępnie spasowana flansza turbosprężarki względem karoserii
W trakcie spawania
Podwójne wyjście na wastegate
Kolektor na gotowo ? jeszcze przed splanowaniem flansz i wspawaniem szpilek
Kolektor wydechowy na aucie
Pozycja turbosprężarki
Prace nad downpipe?m
W aucie znajduje się układ wydechowy ze stali nierdzewnej i Tymoteusz poprosił mnie, aby go wykorzystać.
Trzeba było więc dorobić przejściówkę z 3.0? pojedynczej rury na dwururkę
Mając gotową przejściówkę mogłem dokończyć downpipe
Zewn. wastegate 50mm
Rura od WG z powrotem do downpipe?u
Mając na uwadze problemy z grzaniem się M20tki, pozbyłem się małej chłodnicy wody i zastąpiłem ją większą z 2.4TD. Także fabryczne visco ustąpiło miejsca elektrycznemu 16? SPALowi.
Demontaż przedniego pasa na poczet montażu intercoolera i zrobienia układu dolotowego uwidocznił wiele miejsc korozji.
Niestety pasy przednie w E30tkach mają to do siebie, że rdza prędzej czy później je dopadnie.
Tym oczywiście także się zajmę, ale na razie czas na montaż intercoolera.
Spasowanie z grillem i nerkami ? w E30 trudno fajnie wpasować większy intercooler tak, aby jego znaczna część nie była zasłaniana przez zderzak i pas przedni
Mocowanie
Cdn.